czwartek, 8 maja 2014

Kilka słów o pasztecie z ciecierzycy i wegetariańskich zapędach

Od czasu, gdy postanowiłam stawić czoła mojej [delikatnie mówiąc...] zasiedziałej sylwetce, w domu regularnie przewija się temat tzw. "zdrowej diety". W poszukiwaniu "jedzeniowych" inspiracji coraz częściej przetrzepujemy blogi stricte wegańskie lub wegetariańskie, stopniowo odkrywając całe bogactwo genialnych smaków płynących w głównej mierze z warzyw i roślin strączkowych... Mięso coraz rzadziej gości na naszym stole. Raczej z konieczności lub grzeczności, niż z potrzeby serca i żołądka...

źródło: styl.pl

Bohaterką dzisiejszego posta jest ciecierzyca, zwana również cieciorką lub grochem włoskim, należąca do grupy warzyw strączkowych, bobowatych. Ze względu na wysoką zawartość białka jest szczególnie polecana sportowcom i osobom uskuteczniającym dietę bezmięsną. Jest bogatym źródłem węglowodanów i błonnika, wspomaga trawienie, dostarcza wielu witamin i minerałów służących naszym włosom, skórze i paznokciom.
Ciecierzyca ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Może być składnikiem zup i sałatek, jak również bazą kotletów, pasztetów i popularnego hummusu. Można jeść ją na surowo, gotowaną lub pieczoną.

WEGETARIAŃSKI PASZTET Z CIECIERZYCY

Składniki:

2 szklanki ciecierzycy
3 marchewki
1 por (biała i jasnozielona część)
1 duża biała cebula
2 jajka
liść laurowy
ziele angielskie
suszone zioła, np. tymianek, zioła prowansalskie
sól morska, pieprz
masło / oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciecierzycę namocz w letniej wodzie na około 10-12 godzin. Zmień wodę i gotuj do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości (ok. 60 minut). Nie sól! 
Marchewkę obierz i ugotuj. Cebulę posiekaj w kostkę, por w paseczki i podsmaż całość na maśle lub oliwie. Ugotowaną ciecierzycę ostudź i zmiel w maszynce wraz z warzywami. Do masy dodaj jajka i dokładnie wyrób. Dopraw do smaku dużą ilością suszonych ziół, solą morską i pieprzem. Pasztet przełóż do silikonowej formy keksowej. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 45 minut. 
Studź w formie, podawaj z pieczywem.

P.S. Pasztet może nie najlepiej się kroi, ale za to genialnie rozsmarowuje na chlebie. Polecam :-)

1 komentarz:

  1. EXTRA! FAJNE WARZYWA, W POLSCE NADAL MAŁO POPULARNE A SZKODA!

    POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń