środa, 21 maja 2014

Pasta kanapkowa z cukinii

Pomysłów na wegetariańską kanapkę ciąg dalszy... Dzisiejsza pasta to kolejna z inspiracji zaczerpniętych z bloga Lepszy Smak. Choć jego autorka - Ania - zakończyła już blogową działalność, pozostawiła za sobą pokaźną "spuściznę" w postaci rewelacyjnych, dietetycznych przepisów...


Nie byłabym sobą, gdybym nie majstrowała w recepturze. Nieodłącznym składnikiem pasty w mojej wersji jest sos sojowy, który uwielbiam. Jeżeli go nie lubicie, możecie śmiało doprawić pastę według własnych upodobań.

CUKINIOWA PASTA KANAPKOWA

Składniki:

2 duże cukinie
1 biała cebula / 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem / 1 por (biała i jasnozielona część)
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
sól morska, pieprz
olej rzepakowy

Przygotowanie:

Cukinie umyj i wraz ze skórką zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż na sito i odstaw, by odciekł nadmiar wody. Posiekaj drobno cebulę, dymkę lub por i zeszklij na odrobinie oleju. Zmniejsz ogień, dodaj cukinię i poczekaj, aż zawartość patelni nieco się zredukuje. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Od czasu do czasu zamieszaj. Pasta jest gotowa, gdy cukinia przybierze konsystencję lepkiej marmolady - potrwa to około 15 minut. Gotową pastę przełóż do słoiczka i odstaw do ostygnięcia. 

Smacznego!


2 komentarze: