niedziela, 18 maja 2014

Wegetariański paprykarz

Wierzcie mi na słowo, że wegetariańskie kanapki dostarczają znanie więcej radochy, niż te okraszone plastrem polędwicy... Kolorowe i znacznie bardziej odżywcze, cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Przepis na warzywny paprykarz zaciągnęliśmy z bloga Wegan Nerd. W najmniejszym stopniu nie przypomina smakiem parykarzu szczecińskiego z metalowej puchy. Mówiąc wprost - jest rewelacyjny ;-)


Dostosowując przepis Ali do zasobów własnej lodówki, dokonaliśmy pewnych skromnych modyfikacji. Po przepis w oryginale zapraszam TU, poniżej prezentuję wersję zmodyfikowaną...

WEGETARIAŃSKI / WEGAŃSKI PAPRYKARZ Z WARZYW

Składniki:

1 czerwona papryka
1 czerwona papryczka chilli
1 czerwona cebula
2 pomidory
2 marchewki 
100 g ugotowanego ryżu 
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 jagody jałowca
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu  
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól morska
olej rzepakowy

Przygotowanie:

Paprykę umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Piecz przez 10 minut temperaturze ok. 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika szczelnie owiń folią spożywczą i odłóż.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Papryczkę chilli przekrój na pół i usuń wszystkie pestki. Następnie drobno posiekaj. Upieczoną paprykę odwiń z folii obierz ze skóry i pokrój w mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa umieść w kielichu blendera, dodaj słodką paprykę i zmiksuj.
Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, rozgnieciony w moździerzu pieprz i jagody jałowca. Pogrzej, aż przyprawy zaczną pachnieć. Wlej olej (ok. 2 łyżek stołowych), zeszklij cebulkę i dodaj startą marchew. Smaż do chwili, aż warzywa będą miękkie. Wlej na patelnię zawartość blendera, dodaj ugotowany ryż i wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Odstaw do ostudzenia i podawaj z pieczywem.

 Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz